Környezet- és testtudatos megoldások - bio referenciák - hasznos eco tippek

ökopamacs

ökopamacs

Fekete kulisszatörténetek az instás avokádóképekről

2018. október 07. - ökopamacs

Az avokádó korunk marketing áldozata lett. 2015-ben az avokádó volt a legközkedveltebb termék a Pinteresten. Néhány év alatt ez a gyümölcs lett a kulináris magazinok és blogok királya Amerikában és Európában. Már-már kultusszá nőtte ki magát az avokádó toast, és kétség kívül, a sárkánygyümölcs mellett, ez az Instagramon legjobban mutató divatos-egészséges étel. 

                                           Ám mégsem annyira "zöld", mint amilyennek látszik.

A globalizáció "zöld aranya" benne van a top 5 mezőgazdasági termékben, amelyek a legtöbb gazdasági forrást jelentették az utóbbi 10 évben.

De mi történik a termelés és a likevadász instafotók közötti időintervallumban?

Az avokádó mint csodagyümölcs eredendően az aztékok eledele volt. Formájára utalva az azték „ahuacatl”, azaz here szóból származik. Kiváló energiaforrás, B, C, E és K-vitaminban, vasban, magnéziumban és potássziumban gazdag, rendkívüli antioxidáns. Emellett rákmegelőző és szívbarát, valamint bőr- és szemvédő hatása miatt egyre elterjedtebb a fogyasztása a nyugati országokban.

Az avokádó egy majdnem tökéletes ínyencség. Ám mégsem annyira "zöld", mint amilyennek látszik.

A gazdasági fellendülés pénzt jelent. Sokat. Így nem feltétlenül érdeke a nagy bevásárlóközpontoknak bevallani a "fekete pontokat" a raktárban. Amíg ilyen szintű keresletet tapasztalunk, a beszerzők logikusan minden áron arra törekszenek, hogy ezt, az utóbbi 10 évben drasztikusan megnövekedett avokádó utáni éhségünket kielégítsék. Habár Amerika magasan vezet az avokádó fogyasztásban, a franciák és az angolok szintén versenybe szállnak. Hazánkban az ár még olykor-olykor közbeszól a vásárlásnál, de egyre kevésbé lesz ez indok.

De mi is a baj az avokádóval? Alapvetően semmi, de a mennyiséggel és a termesztéssel annál inkább. Habár Európába az avokádók nagy része Spanyolországból és Izraelből érkezik, a világ első számú avokádó termesztő országa Mexikó. A listában a következő 3 helyet Hollandia, Peru és Chile foglalja el.

Mexikó dél-nyugati állama, Michoacan egyedül, kedvező időjárási feltételeinek köszönhetően, az ország avokádó termesztésének 80%-át teszi ki. Természetesen a megnövekedett kereslettel a kényszeres megoldások is sokasodnak.

A helyi környezetvédő hatóságok szerint 2000 és 2010 között 690 hektár erdőt írtottak ki.

Évente 20.000 hektárnyi erdős területet alakítanak át avokádóparadicsommá.

Egyes farmerek fenyőerdőket ritkítanak meg, hogy ezzel is több jövedelemhez jussanak. Mindemellett az sem elhanyagolható tény, hogy a maffia erősen kézben tartja az avokádókereskedelmet. Így a mesésen zöld avokádónk minden csak nem fairtrade. "A fairtrade vagyis méltányos kereskedelem az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a "Dél" termelői számára,  jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat", fogalmazza meg a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége. 

Ehhez társul az is, hogy két darab avokádó termesztéséhez közel 1000 liter vízre van szükség (összehasonlításként : 180 liter víz elegendő egy kiló paradicsom termesztéséhez). A logisztika szintén rendkívül káros környezeti hatásokkal jár, de ez természetesen nem csak az avokádóra vonatkozik. A Peruból, Mexikóból, Chileből érkező termékek több ezer kilométert tesznek meg az asztalunkig, míg végül ethylénnel, peszticid burokban tálalják. Azt gondolnánk, hogy a közelebbről jövő termék kevesebb "megrázkódtatáson" megy keresztül, de sajnos a spanyol és izraeli avokádóknak hasonló az élettörténetük.

A következmények sokaknak távolinak és szürreálisnak tűnnek. Sajnos nem azok. A túlértékelt avokádómánia már most tömeges erdőpusztításhoz vezet. Ritka madárfajok halnak ki, a teljes biodiverzitás veszélybe kerül sőt mitöbb emberi életeket is veszélyeztet.

Pedig ha közelebbről megnézzük, rendkívül könnyű pótolni azt, ami az avókádóban igazán fontos. Ha E-vitamint szeretnénk, akkor könnyen megkapjuk a napraforgó magból. A K-vitamint némi brokkolival, káposztával vagy spenóttal tudjuk természetes formában a szervezetünkbe juttatni. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakat az extra szűz olívaolajból, dióból, mandulából könnyedén megkaphatjuk, míg a B9-vitamint a karfiolban, lenmagban, és céklában is ugyanúgy megtalálhatjuk.

Mindez nem azt jelenti, hogy nem ehetünk avokádót. Első lépésként elegendő az is, ha megbizonyosodunk arról, hogy a vásárolt termékünk fairtrade vagyis méltányos kereskedelemből származik. Ami pedig az Instagramot illeti, a cukkini is ugyanolyan zöld.

Én az instás cukkini fotókra szavazok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://okopamacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4614287045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása