Környezet- és testtudatos megoldások - bio referenciák - hasznos eco tippek

ökopamacs

ökopamacs

Mindannyian orángutángyilkosok vagyunk

2018. december 05. - ökopamacs

26991996_1797569703878316_7470269615184926093_n.jpg

Érdekes kontraszt, hogy Olaszországban egyre több élelmiszeren, leginkább kekszeken és készételeken tüntetik fel, hogy pálmaolaj nélkül készült a termék. Ugyanakkor az egyik legnagyobb olasz édességgyártó cég, a Ferrero, a híres Nutella mágus, töretlenül a gyilkos pálmaolajra esküszik. A tavalyi évben csak az Európai Unióban 7,7 millió tonna pálmaolajat fogyasztottunk. Ennek közel 40%-a található a készételekben és a kozmetikai szerekben, s több mint 60% különböző üzemanyagokban. A pálmaolaj ma a legfogyasztottabb növényi olaj, amelyet többek között a csokoládékban, kekszekben, szappanokban, mosószerekben, kozmetikai szerekben, s a készételek nagytöbbségében megtalálunk.

Sokan kérdezik, hogy mi a baj a pálmaolajjal? Miért beszélek ennyit róla és mi a köze az orángutánokhoz és a tigrisekhez?

Colgate-Palmolive, General Mills, Hershey, Kellog’s, Kraft Heinz, L’oréal, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo, Reckitt Benckiser és az Unilever. Kezdjük ezzel a 12 névvel, amelyek korunk egyik legnagyobb természeti katasztrófájához, az indonéziai masszív erdőírtáshoz, napi szinten járulnak hozzá a Greenpeace legfrissebb adatai szerint. Jelenleg, a kiírtott területek 40%-a az indonéz tartományban, Pápuában található, amely a világ egyik leggazdagabb biodiverzitásának ad otthont. Vagyis adott. Ugyanis az elmúlt évtizedek következményeként, ma már, egy masszív, sokáig fent nem tartható, olajpálma-ültetvény négyzetkilométereit láthatjuk, csiripelő madarak és fürge orángutánok helyett.

palmaolaj-ara.jpg

Ez annyit jelent, hogy az utóbbi 2 évtized alatt egy Magyarország nagyságú, közel 10 millió hektárnyi trópusi erdőt írtottak ki pálmaolajtermesztés céljából csak Indonéziában. Ehhez társul Malajzia, Nigéria, Elefántcsontpart, s több dél-amerikai ország, ahol szintén rohamosan nő a letarolt területek száma.

Jelenleg Malajzia és Indonézia összesen a világ pálmaolaj fogyasztásának 85%-át teszi ki. Ez az óriási százalék magyarázza azt, hogy Borneo, egykor őslakosokkal s páratlan biodiverzitással teli szigete, ma egy mesterséges, széndioxidban és dollárjelekben gazdag területté vált. Miattunk.

Ez a természeti katasztrófa mindaddig távolinak tűnhet, amíg szembe nem jön velünk, egy a buldózerrel szomorúan, de bátran harcoló „orángutánvideó” a Facebookon ; vagy amíg meg nem nézzük a Green című csendes-reális-szívszorító kisfilmet, amely egy orángután utolsó napjait mutatja be. Ebben, a Patrick Rouxel által rendezett filmben láthatunk még egy picit abból a maroknyi természeti csodából, amit a kevesebb, mint 60.000 túlélő orángutánnak hagytak Indonéziában.

A Jane Goodall Intézet is minden erejével azon van, hogy az embereket felvilágosítsa arról, hogy mindannyian orángutángyilkosok vagyunk.

Valamennyien gondolkodás nélkül veszünk müzlit, szappant, sampont, mosószert, Nutellát, kekszeket, tartós kenyeret a boltban. Mindaddig, amíg valaki nem szól, hogy nem jó ez így. Nagyon nem. Mert ugye attól, hogy nem tudjuk a jog- vagy kresz szabályait, attól ugyanúgy megbüntet az állam és a rendőrség is.

Ugyanígy van ezzel a természet is.

Ma ott tartunk, hogy a szupermarketekben található termékek 50%-a tartalmaz pálmaolajat. Ez egy órási szám. És most az olvasók fele azt mondja, hogy ez ellen nem tud mit tenni, ha ennyi mindenbe tesznek. De ez a lusták válasza. És pont ez a célja a fenti bűvös 12-esnek, hogy ne legyen időnk ilyesmire, hogy még a kisbetűs dolgokat is elolvassuk. Rohanjunk, dobáljunk minden szupermarketinget a kosarunkba, paypas-szal fizessünk, és 2 perc alatt süssük meg a már általuk, kedvesen előkészített ételt.

De igenis akarjunk változtatni, mert ők nem fognak! Nem halunk meg sem Milka csoki, sem Nutella, sem Oreo keksz nélkül. Viszont minden Nutellához és minden KitKat szelethez temérdek mennyiségű vér tapad. Tigrisek és orángutánok, madarak, sőt mi több, őslakosok vesztik életüket azért, hogy a sokszor már fölöslegesen, mindenbe beletett pálmaolaj krémesebbé tegye a mogyorókrémet, zsírosabbá a rúzsunkat, és hidratáltabbá a hajunkat.

De miért a pálmaolaj és nem repce vagy akár napraforgóolaj?

Ha multik, akkor pénz, és ha pénz, akkor minden mindegy. Ugye ezt a képletet már jól ismerjük.

A pálmaolaj rendkívül költséghatékony. Egy adott területen tízszer több olajat tudnak termelni ha olajpálma-ültetvényekkel töltik meg, mintha napraforgóval, vagy akár repcével tennék ugyanezt. Ezen felül a fejlődő országoknak rendkívüli jövedelemforrás, a reményeik szerint, soha véget nem érő, pálmaolaj üzlet. Így nem meglepő, hogy a szélsőjobboldali, frissen megválasztott brazíl elnök, Jair Bolsonaro, az esőerdőkben leginkább gazdasági forrást lát, mintsem azt, hogy az országának 61%-át fedi le egy zöld lélegző csoda, amit ma még Amazóniának hívnak.

south_america_brazil_ariel_amazon_river-mh.jpg

Ennyi olvasás és papírzsebkendős videó után elhatároztam, hogy nem akarok soha többé azzal a gondolattal lefeküdni, hogy orángutángyilkos vagyok. Levettem a 21. századi szemellenzőt, mert le akartam venni.

Több, mint fél éve tudatosan vásárolok. Csak nyers alapanyagokat veszek, és a számukra legbrutálisabb fegyverrel támadok: gondosan kiválasztott alapanyagokból főzök.

30 perccel többet szánok a bevásárlásra, mert érdekel, mit teszek a kosaramba. Letöltöttem a pálmolaj álneveit, hogy még csak véletlenül se csapjanak be, a direkt érthetetlen, kisbetűs írásaikkal a csomagolásokon.

Természetesen annak is utánajártam, hogy mi lenne, ha repceolajat vagy napraforgó olajat tennének a főbűnösök a leveseinkbe. Nem számítottam erre a válaszra, de állítólag még nagyobb baj lenne. Az említett olajfajták annyira területigényesek, hogy még ennél is több erdőírtással járna ez a szerepcsere. Vagyis ezt állítják a legfrissebb lobbista írások. Ezt még sajnos nem tudom reálisan megítélni és madártávlatból szemlélni. De továbbra is figyelemmel kísérem ezt, a számomra egyik legfontosabb környezeti témát.

Maradjuk a tudatos vásárlásnál és csökkentsük az ún. luxustermékek bevitelét! Fordítsuk meg a csomagolást, kérdezzünk az eladóktól! Legyünk kíváncsiak arra, hogy mit tesznek elénk!

Csak és kizárólag így tudjuk megakadályozni ezt, a minden szempontból káros ételdömpinget, ami nem csak nekünk, de más embereknek, élőlényeknek, és mindenekelőtt a bolygónknak a becsülteknél is gyorsabb halálát jelenti.

A bejegyzés trackback címe:

https://okopamacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1214434584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2018.12.05. 13:28:39

"Több, mint fél éve tudatosan vásárolok. Csak nyers alapanyagokat veszek, és a számukra legbrutálisabb fegyverrel támadok: tudatosan vásárolok és főzök."

Javaslok még "brutàlisabbat".
Költözz vidékre. Végy egy tanyàt. A sajàt eszközeiddel a sajàt földeden termeld meg az élelmedet.
Ültess fàkat...hogy legyen tüzelöd...gyümölcsöd...lekvàrod...pàlinkàd...
Tarts jòszàgot...disznòt...marhàt...szàrnyasokat...higy a tràgyàjukkal pòtold azt a földnek amit töle elveszel.
Így a mütràgyàkat sem kell megvenned...
Készíts komposztot a konyhai és egyéb hulladékokbòl...
Stb.
Akkor posztolj ujra.....
Ha lesz egyàltalàn még energiàd...netezni.
:)

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 13:59:25

@csakférfi: Azért jó fejek az ilyen "emberek",mint te is vagy,mert ha valaki akar csak egy kicsit is tenni a környezetért,rögtön azt várjátok el tőle,hogy fűszoknyában járjon.

Boar. 2018.12.05. 14:28:02

A napraforgó,repce vs. pálmaolaj összehasonlításhoz hozzátartozik, hogy az előbbiek itt is megteremnek, nem kell a fél világon átutaztatni őket. Ezenkívül sokat termelünk belőle exportra és jelentős része biodízelként végzi. Szóval lehetne ezzel főzni további környezetterhelés nélkül és az orangutánok is jól járnának.

csakférfi 2018.12.05. 15:08:06

@kifordított nagyanyó:
Füszoknya?Ezt hogy érted?
Honnan veszel ilyent?
Vagy azt képzeled hogy aki a "kommentemben" említett életformàt vàlasztja az "füszojnyàban " jàr és kòkori ember?
Òregem.....kapjàl màr a toronyhoz.

"A precíziós mezőgazdaság fogalmának számos meghatározása ismert. Jelen dolgozatunkban a következőt tekintjük meghatározónak. A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai, információs technológiai és termesztéstechnológiai alkalmazások összessége, amelyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést valamint a mezőgazdasági gépüzemszervezést. Mindezt úgy, hogy közben támogatja a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat (Gebbers and Adamchuk, 2010)"

agroforum.hu/lapszam-cikk/a-jovo-mezogazdasaga-intelligens-mezogazdasagi-gepek-1

Torony=üres fej

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 15:23:55

@csakférfi: Majd ha megérted ,akkor válaszolj!
Kösz.

csakférfi 2018.12.05. 15:41:13

@kifordított nagyanyó:
Na ezért irtjàk az esöerdöket..!
Az ilyen fotelzsenik miatt.
Te azt hiszed hogy anélkül nem lenne tudòs..kutatò....mérnök....stb.
Ha mindenki sajàt magànak termelne és önellàtò lenne vidéken?
Te ezt hiszed?
Ennyire korlàtolt vagy?

csakférfi 2018.12.05. 15:43:12

@Boar.:
Egyetértek a posztolòval...meg veled is.
:)

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 16:53:30

@csakférfi: Most mondanám,hogy rólad szól a cikk!:))
De te nem vagy pálmaolaj!:))

Geza16V 2018.12.05. 17:30:55

Nemreg koltoztunk egy balatonparti nagyobb falubol egy balatonparti kisebb faluba, egy hatalmas kerttel ellatott kis hazba. Edesanyam mar a komplett szomszedsaggal "megitta" a pertut, azota cserekereskedelem folyik. Van, akitol a tojast veszi, van, ahonnan tejet, sajtot, egyeb tejtermekeket, stb. (Majdnem) minden helybol szarmazik, es minden hazi keszitesu. Az ezekbol keszult etelek ize is mas, tenyleg intenzivebb, zamatosabb. Mi is termelunk, gyumolcsot, zoldseget, amit csak kell, es szivesen adunk belole barkinek, aki ker. Ontozeshez furt kutat es IBC tartalyokban felfogott esovizet hasznalunk. A kutbol vesszuk az ivovizet is, bevizsgaltattuk a vizminoseget. A villamos energiat 40 paneles naperomu biztositja, amit most fogunk boviteni tovabbi 24 panellel, ugyanis elektromos autora valtottunk, ehhez nagyobb teljesitmeny szukseges. Mas energiahordozot nem hasznalunk, a gazt teljesen ki is kottettuk. Nem tokeletes meg a rendszer, de egy egesz nagy lepes a kornyezettudatos(abb)sag fele. A kesobbiekre nezve tervben van egy akkumulatorpakk telepitese is, hogy egyreszt ne fuggjunk annyira a kulso aramszolgaltatotol, masreszt hogy a teljesitmenycsucsokat elsimitsuk, igy ne kelljen a szolgaltatonak annyit kompenzalnia fosszilis forrasbol az ej leple alatt, mikor a kocsik toltodnek.

@csakférfi: Az elmeleted tehat a gyakorlatban is mukodokepes, csak tobb embernek kellene atallni ra...

teéjesenmindegy 2018.12.05. 17:31:52

"olajpálma-ültetvény négyzetkilométereit láthatjuk, csiripelő madarak és fürge orángutánok helyett."

Izé, tehát a pálmaültetvényen nem csiripelhetnek a madarak, és ki vannak tiltva az orángutánok?

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 17:48:16

@Geza16V: Van benne valami.
Csak nálunk ugye olyanok az emberek,hogy ha a lehetséges dolgok 50%-át teszi meg valaki,akkor a többiek leszólják,hogy az semmi és ezek az emberek azok akik semmit nem tesznek a környezetükért.
Kicsit olyan magyaros.

csakférfi 2018.12.05. 17:48:56

@Geza16V:
Köszönöm!
Nekem sem elmélet.....hellyel közzel...csak cél...terv.
A pincében a krumpli...hagyma..alma...bor...dohàny....stb.
Àremelés?
Nevetnem kell.
A multinàl vagyok 3 müszakban .
Egyébként.
A "fotelzsenik" meg hadd gúnyolòdjanak.
Mégegyszer!
Köszönòm!
Tovàbbi szorgos életet és egészséget kívànok Nektek!
:) :)

ökopamacs 2018.12.05. 17:51:28

@Geza16V: Ezt nagyon jo volt vegigolvasni. Hasonlo jovot tervezek fiatal fejjel. Koszonom, hogy megosztotta velunk.

midnightcoder2 2018.12.05. 17:51:30

Nem hiszem hogy kipusztulnának az orángutánok, max. az életterük csökken. Amúgy meg a dínók is kihaltak, pedig sokkal érdekesebbek voltak.

csakférfi 2018.12.05. 17:53:25

@kifordított nagyanyó:
Baszki.....olvastam Géza16-nak írt vàlaszod!
Leszòlod a magyart...mert van egyfajta negatív tapasztalatod.
Remek!

2018.12.05. 17:54:00

A cél nemes, de eleve bukásra ítélt. Pár idealistán kívül senki, de senki nem fog lemondani sem a Nutellaról, sem a nagy lakásról, ahol télen is 25 fok van, sem a második autóról, az elsőről meg pláne.

ökopamacs 2018.12.05. 17:54:39

@teéjesenmindegy: A kiemelt mondat arra vetit ra, hogy mivel megfosztjak az orangutanokat, tigriseket, oslakosokat es egyeb elolenyuket a sajat termeszetes kozeguktol, igy sajnos nem, nem tudnak olajpalma-ultetvenyeken szorakozni. Az orangutanok nem kivannak tiltva, hanem egyszeruen ki vannak irtva. Remelem valaszoltam a kerdesere. Koszonom az eszrevetelet.

Geza16V 2018.12.05. 17:55:21

@kifordított nagyanyó: ahogy a kinai mondas tartja, a 10.000 merfoldes ut is egyetlen lepessel kezdodik. Valahol el kell kezdeni, aztan szepen sorban haladni a cel fele.

ökopamacs 2018.12.05. 17:56:26

@abcdefghijklmm: Koszonom eszrevetelet. Orommel jelentem, hogy egyre tobben vesznek palmaolaj mentes majdnem Nutellat, es egyre tobben hagynak fel a kortars megalomaniaval.

Geza16V 2018.12.05. 17:57:41

@csakférfi: Sajnos igy sem tokeletes, de a kornyezettudatossag es a kedvezobb ar mellett ott van az az "elegtetel" is, hogy a sajat ket kezed munkaja gyumolcset fogyasztod, szo szerint. Edes, mint a mez. Neked is hasonlo jo idotoltest es minden jot!

ökopamacs 2018.12.05. 17:58:28

@midnightcoder2: Abszolut jogos a meglatas. Ez az eszmefutattas var nagy valoszinuseggel tobb madar es allatfajra a kovetkezo 50 evben. Az eletteruk jelentosen csokkent es most tartunk ott, hogy ketseges a tulelesuk. Koszonom a hozzaszolasat.

abcdefghijklmm (törölt) 2018.12.05. 18:00:16

@kifordított nagyanyó: a lehetséges dolgok 50%-át az emberek 0.1%-a teszi meg és az kurva kevés. A többiek meg nem hajlandóak rá, mert a kényelem fontosabb. Ennyi. Beszéld meg az amcsikkal, hogy miért kell 4 fürdőszoba és 4 autó egy egy gyermeket nevelő párnak!

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 18:00:34

@csakférfi: Akkor módosítok,eredetileg így akartam:Ilyenek vagyunk.
Sajnos a hülyék hangosabbak.:((

abcdefghijklmm (törölt) 2018.12.05. 18:01:43

@ökopamacs: és ez mennyiben látszik a Co2 kibocsátásban, meg mondjuk az orangutánkon életterének növekedésében? Na ugye!

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 18:04:06

@abcdefghijklmm: De ezt nálunk azok szólják le akik semmit sem tesznek.

kifordított nagyanyó 2018.12.05. 18:06:24

@csakférfi: Igen.Szoktam szidni saját magunkat!

Geza16V 2018.12.05. 18:06:41

@ökopamacs: Siman, szeretek ilyen dolgokkal foglalkozni. Hiszek benne, hogy egyszer majd az allam is rajon erre, es masszivan fogja tamogatni, jelenleg nagyon sok dolognal belefutottam mar abba, hogy teljesen jaratlan uton vagyok (tudom, ritkasag, de mind a kut, mind a komplett naperomu teljesen feher, hivatalos, be van papirozva), a burokracia utvesztoiben neha zsakutcaba kerultem (az onkorinal az ugyintezok el sem akartak hinni, hogy be akarom jelenteni a furt kutat... le akartak beszelni rola, mondvan, minek fizetni, ugyse derul ki). Valahol el kell kezdeni, ahogy feljebb mar irtam, es egy kicsit buszke is vagyok, amiota elkeszult a rendszerunk, az utcaban legalabb harom hazon lattam ujonnan telepitett naperomuvet, szeretnem kicsit azt hinni, hogy benne voltam abban, hogy elindult valami eziranyban. :) Ez a napelemesdi egyebkent eleg megoszto tema, engem villamosmernokkent regota vonzott mar, mostanra jutott el a megvalositasi fazisig a dolog. Sokan mondjak, hogy megfelelo tarolo infrastruktura nelkul egy pofon a szarnak, de ezzel nem ertek egyet, mert bar igaz, hogy amit termelsz, nem mindet te hasznalod fel, viszont amikor termeled, mas felhasznalja, igy akkor es ott annyival kevesebbet kell a szolgaltatonak fosszilisbol kompenzalni. A technologia fejlodeset elnezve azonban 100%-osan biztos vagyok benne, hogy ido kerdese, es ez is megoldodik, nem lesz szukseg fosszilis kompenzaciora. Ehhez az kell, hogy az akksik kepesek legyenek kis meretben annyi energiat tarolni, es akkora teljesitmenyt leadni, amekkoraval mar ellathato a halozat, telen is (amikor a nyaron felhalmozott energiat elhasznaljuk).

abcdefghijklmm (törölt) 2018.12.05. 18:12:42

@kifordított nagyanyó: hát az nem szép, viszont a saját szempontjukból nekik van igazuk. Teljesen felesleges erőfeszítések, és csak marketing értékűek, mivel a többség szarik az egészre még a fejlett nyugaton is, amint nincs belőle anyagi haszna vagy akarcsak egy hangyafasznyit csökken a komfortérzete.

Geza16V 2018.12.05. 18:14:47

Magarol az orangutanok kihalasarol... Az orangutanok nem fontosabbak a Foldnek, mint a dinoszauruszok voltak, es az emberek se fontosabbak neki, mint az orangutanok. Evolucio, aki kepes alkalmazkodni, tulel, aki nem, kihal. Ha kiirtjuk az orangutanokat, azzal csak magunknak artunk, mert csokken a biodiverzitas, nem fogunk tudni gyonyorkodni bennuk, illetve kapunk egy szep nagy fekete csillagot az etika es erkolcs oldalra is az ellenorzonkbe, mert nekunk semmi jogunk eldonteni, hogy ki marad elve, es ki hal ki, csak szeretjuk az onjelolt istent jatszani, mert nehany dologhoz mar azt hisszuk, hogy ertunk... Az elet fennmarad, es viragozni fog, legfeljebb mas formaban, mint ahogy ma ismerjuk. Ha mi is kihalunk, esetleg magunkkal viszunk par egyeb fajt is a sirba, a Fold meg se fogja erezni, az evolucio folytatodni fog, ahogyan azt tette eddig is sok szazmillio eve. Maskepp fog kinezni, mas fajokkal, mas viszonyokkal, de az elet maga fennmarad.
En ezzel a gondolattal nyugtatom magam, mikor tulsagosan elhatalmasodik rajtam az a rossz erzes, amit az okoz, amit a Folddel muvelunk... es tervezunk muvelni...

csakférfi 2018.12.05. 18:21:50

@Geza16V:
Kúpos papírbrikettàlòt építek éppen.
Cnc esztergàlyos vagyok...a multinàl.
Sok gally ami felhalmozòdott a gyümòlcsfàk metszése utàn.
Gép és készülékszerkesztö a màsik szakmàm. Így nem lesz gond a nyomaték-energiaszàmítàs sem.......a ket ünnep kòzt.
Hja......a szellemi munka a fizikai munkàsnak pihenés!
:)

Geza16V 2018.12.05. 18:24:09

@csakférfi: Szellemi munkaskent pontosan tudom, mirol beszelsz. Nekem a fizikai munka a pihenes. Ez az egyik oka, hogy hatalmas kertunk lett. :)

csakférfi 2018.12.05. 18:24:52

@Geza16V:
Nem halunk ki.......ebben biztos lehetsz.
Sok okyan ember van mint ökopamacs...Te.....én.
Ha baj lesz......megtalàljuk egymàst!
:)

Geza16V 2018.12.05. 18:30:07

@csakférfi: Ugy legyen! Tovabbi szep estet, kezdodik az esti muszak... :)

csakférfi 2018.12.05. 18:46:53

@Geza16V:
Minden jòt!
"Nyomom tovàbb a -start-gombot".
Du-os vagyok.
:)

Helyszíni zsemle 2018.12.05. 19:23:23

Tenyleg kurva sok mindenben hasznaljak. Az lenne a hatekony, ha torvenyben tiltanak meg a gyartoknak a palmaolaj felhasznalasat. Vagy a kereskedoknek, hogy palmaolajbol keszult termeket aruljanak.

csakférfi 2018.12.05. 23:01:30

@ökopamacs:
Letelt a müszakom.....épp zötykölödöm a buszon...pötyögök.

"Az információhiányból és tudatlanságból fakadó problémalavina adott. A megoldókulcsokat barátaimmal és bloggertársaimmal intravénásan tálaljuk."..

Ez értelmes emberre vall.
A nejem néhàny éve azt mindta "ne vedd magadra a vilàg büneit".
Maceràs!
Tapasztalatbòl mondom.
A blogod jò!
:)

ökopamacs 2018.12.06. 10:21:40

@csakférfi: Nagyon jol eso erzes, hogy az ejszakai buszon a blogomat bongeszi. Koszonom cikkeimnek szentelt figyelmét. Igyekszem nem magamra venni a vilàg buneit, koszonom a tanacsat. Fiatalként viszont kotelességemnek érzem, hogy ravilagitsak ezekre a dolgokra es valtoztatasra sarkalljam az embereket. Folytatni fogom a blogot sok kicsi sokra megy alapon :)

Paulo Gergő 2018.12.06. 23:03:35

Sziasztok!

Néhány megjegyzés a cikkhez, ami egy nagyon fontos és súlyos problémára hívja fel a figyelmet (köszönet érte):
- szerintem reálisan nem elvárható, hogy mindenki hosszú "pálmaolaj-álnév" listával járjon vásárolni, és minden cimkét tüzetesen végignézzen; viszont van néhány, ennél jóval egyszerűbb szabály, amelyek alkalmazásával nagyrészt elkerülhetjük a pálmaolajtartalmú élelmiszereket: vásároljunk termelői piacon a szupermarket-ek helyett, valamint kerüljünk minden "agyonfeldolgozott" élelmiszert (aminek az összetevőlistáján 5-6 dolognál több szerepel, az már annak számít). Ez alapvetően az egészségünket is szolgálja (bár nyilván ez a terület nem merül ki ennyiben), ráadásul más szempontok szerint is pozitív hozadékai vannak:
btortenetek.blog.hu/2018/11/15/tokekoncentracio_az_egeszseges_elheto_es_fenntarthato_vilag_kialakulasanak_egyik_nagy_gatja
- felmerült, hogy a többi növényi olaj (napraforgó, repce) sem jó alternatíva, mert azok, lévén, hogy kevésbé produktív növényekből származnak, még nagyobb területigényűek, mint a pálmaolaj, így még több erdő kiirtásával jár a használatuk. Ez félig-meddig igaz, viszont ezeknek megvan az a nagy helyzeti előnye jelen pillanatban a pálmaolajjal szemben, hogy olyan területeken lehet őket előállítani, ahol nem esőerdők kiirtásával lehet csak helyet csinálni a termesztésnek. Így ezek jó alternatívák lehetnek, bár nem mindenre. A növényi olaj alapú üzemanyagok használata tévútnak tűnik, a hatalmas területigény miatt (a pálmaolajat pl. szerencsére pár éven belül remélhetőleg kivezeti az EU a bioüzemanyagokban használható összetevők köréből). Én a sütés-főzést nem ajánlom növényi olajokkal, egészségi szempontok miatt. Nyersen, kis mennyiségben fogyasztva, illetve kozmetikumokban jó lehet.
- tisztálkodószerek, kozmetikumok: sokan készítenek kézműves szappanokat, sampont, kozmetikumokat, amelyek egy részében nincsen pálmaolaj (és egyéb egzotikus olaj sem). Ilyeneket érdemes keresni, vagy akár elkészíttetni valakivel, aki amúgy csinál ilyeneket.
- alapvetően ebben az esetben is arra lehet jutni, hogy a helyettesítés nem elegendő: fogyasztáscsökkentésre is szükség van. Üzemanyaghasználatból, kozmetikumfogyasztásból a legtöbbünknek van lehetősége lejjebb venni; A kérdés, hogy van-e ez az ügy (és sok másik) annyira fontos neki, hogy pl. a ma már annyira szokásossá vált repülőutak helyett mást válasszon (közelebbre, kevesebbszer, máshogyan,...)

midnightcoder2 2018.12.07. 07:15:26

Amúgy egyébként az igazi probléma szerintem nem a pálmaolaj, hanem a népesség. Indonézia lakossága is felment az 50-es évek óta 77 millióról 270-re Ezeknek az embereknek is élniük kell valamiből, és valószínűleg ha nem pálmaolajat, akkor mást termelnének az esőerdő helyén.

Paulo Gergő 2018.12.07. 09:57:00

@midnightcoder2: a népesség jelentős faktor, az biztos. De a fejenkénti fogyasztási szint is hasonló súllyal esik latba. MIndkettőből faragni kellene.

Voldia 2018.12.07. 16:33:19

Sajnos igen, kevesen vannak akik ezt komolyabban csinálják. Én is nagyon sokáig minden terméket átnéztem mielőtt megvettem. Sajnos néha így is "bűnözök", de igyekszem ha nem is teljesen, de lényegesen lecsökkenteni az olyan termékek vásárlását, ami tartalmaz pálmaolajat. Nagy öröm viszont az, hogy sok cég fordított már hátat neki. Bízzunk benne, hogy még többen csatlakoznak hozzájuk.

Kulics 2018.12.10. 10:33:41

@csakférfi: ez egy bunkó válasz egy valódi problémára. Elmész cinikusba. Pont ez a multik célja, hogy ilyne cinikus ostoba tömegek legyenek, akik eleve reménytelennek láttassák az ellenük lázadást.

Kulics 2018.12.10. 10:37:22

@csakférfi: bocsi félreértettelk. azt hittem első olvasatra hogy gúnyolódsz

csakférfi 2018.12.10. 13:49:24

@ökopamacs:
Imponál hogy fiatal (?) korod ellenére szívügyed ez.....nem látom általánosnak.
:)

@Kulics:
:)

Zöldülő Háztartásom 2019.09.30. 16:56:23

Borzasztóan tetszett a cikked. Informatív, tartalmas és ki mered modnani, hogy "Ez a lusták válasza!".
Köszönet érte.
Követni foglak. én csak a FB-on nyomulok ugyaenneben a jó ügyben, de már 1 hónap alatt 200 követő felett járunk, remélem meg tudok győzni sokakat.
Esetleg -a forrás megjelölésével termésezetsen- idézhetlek alkalomadtán?
Csak így tovább :)

ökopamacs 2021.12.06. 10:50:31

@Zöldülő Háztartásom: Visszajottem megnézni hogy àll ez a cikkem és most latom, hogy nem valaszoltam neked. Orommel hasznalhatod a cikket barmikor :) Szeretettel udvozollek, ökopamacs
süti beállítások módosítása